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PRIVILEGED AND CONFIDENTIAL 

P3 Responses to Quanta/ATCO Additional Clarifications (Third Submission) 

Ref. 

# 

Section Quanta/ATCO Consortium Question P3 Response 

1. Section 1.1 – 

Definition of 

“Capital 

Improvement” 

The definition of Capital Improvement includes " any 

repair, replacement, improvement, removal and 

retirement, alteration and addition that (i) constitutes a 

capital property unit in accordance with the T&D 

System’s capitalization policy, consistently applied" – 

Please define the meaning of “capital property unit” and 

clarify what the “T&D system capitalization policy” is 

intended to refer to, and whether it is a policy Operator is 

supposed to develop and adopt as part of the O&M 

Services. 

A “capital property unit” means a capitalizable 

expenditure that adds to or increases the value of 

Owner’s capital assets. The “T&D System capital 

policy” is intended to refer to the PREPA 

capitalization policy, adapted as needed and agreed to 

by Owner and Operator during the Front-End 

Transition Period. The PREPA capitalization policy, 

in summary, only capitalizes expenditures of $1,200 

or more if the item acquired is expected to be 

consumed over more than one year or the expenditure 

is expected to increase the useful life of a capital asset 

by more than one year. Anything under the $1,200 

threshold is expensed, regardless of the estimated 

useful life. 

2. Section1.1 – 

Definitions 

The defined term “Change in Regulatory Law” includes 

the undefined term “Commonwealth law” and several 

references to “the foregoing”, which are unclear. Please 

confirm whether you will accept the following revisions: 

"Change in Regulatory Law” means any change, 

amendment or modification to any Commonwealth 

Applicable Law (and not, for the avoidance of doubt, the 

Applicable Law of any other jurisdiction) or any adoption 

of, or change to, any administrative or judicial 

interpretation (having the force of law) of any 

Commonwealth Applicable Law of the foregoing or any 

regulation or regulatory action under any Commonwealth 

Confirmed. The revisions provided to the definition 

of “Change in Regulatory Law” are acceptable. 
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Applicable Law the foregoing, in each case occurring on 

or after the Proposal Submission Date 

3.  Section 1.1 – 

Definition of 

“Prime Rate” 

The term Prime Rate makes reference to the rate 

published by the Wall Street Journal, but does not provide 

a mechanism if the Wall Street Journal ceases to publish a 

Prime Rate. The term Prime Rate is only used in the 

definition of Overdue Rate. If there is no Prime Rate, then 

the Overdue Rate will be the highest rate permitted by 

law. The term Overdue Rate is used in Section 20.7 of the 

OMA and Section 5.5 of the Guarantee. In both, it states 

that interest not paid when due shall bear interest at the 

Overdue Rate. This could pose a problem, as there is no 

highest rate permitted by law currently in Puerto Rico in 

the case of borrowers which are legal entities. 

Please confirm that the definition of Prime rate will be 

amended to include a reference to an alternative source if 

the Wall Street Journal ceases to publish a Prime Rate. 

Confirmed. The definition of Prime Rate will be 

amended to include an alternative source of the prime 

rate if it is no longer published in the Wall Street 

Journal. 

4.  Section 

2.2(b)(ix) 

In light of the provisions set out in Section 4.1(c) – it 

appears that any payments of the Front-End Transition 

Fees will be subject to receipt of the approval of the 

motion by the Title III Court. 

Please confirm (1) how the Owner intends to obtain 

approval to make the required deposit of 4.5 months of the 

estimated Front-End Transition Service Fee in the Front-

End Transition Account under Sec. 2.2(b)(ix) (a condition 

to the Effective Date); (2) whether Operator will be able 

to withdraw funds from such account prior to the approval 

of the administrative expenses motion; and (3) whether 

Owner will be able to maintain 4.5 months of the 

We confirm that approval from the Title III Court is 

not required in order for (1) Owner to deposit and 

maintain 4.5 months of the estimated Front-End 

Transition Service Fee in the Front-End Transition 

Account or (2) Operator to withdraw funds from such 

account.  
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estimated Front-End Transition Fee in the period prior to 

receipt of approval of the motion by the Title III Court. 

5.  Section 4.8(c) Section 4.8(c) of the OMA provides that the termination 

dates for failure of Service Commencement Dates 

Conditions set forth in Section 4.8(b) shall be "extended 

on a day-for-day basis for the period of any Force 

Majeure Event or Owner Fault". Section 14.5(c) provides 

that the parties have a termination right "in the event that a 

Force Majeure Event continues for a period in excess of 

eighteen (18) consecutive months and interferes with, 

delays or increases the costs of the O&M Services.” No 

reference is made in Section 14.5(c) to the Front End 

Transition Period. 

Please confirm that Section 14.5(c) and the reference 

therein to O&M Services should be preceded by a 

reference to "the Front End Transition Services or". 

Confirmed. The reference to O&M Services in 

Section 14.5(c) should be preceded by a reference to 

“the Front-End Transition Services or”.  

6.  Section 5.9 Section 5.9(a) and (c), as revised, states that certain costs 

may be submitted for Federal Funding with the mutual 

agreement of the Operator and Administrator. As we did 

not see any reference to any process for obtaining 

agreement on these costs other than the Budget process, 

we understand that reference to mutual agreement in these 

sections means where agreed to pursuant to the Budget 

process in Article 7. 

Please confirm. 

Confirmed. Certain costs may be submitted for 

Federal Funding pursuant to Section 5.9(a) and (c) 

with the mutual agreement of Operator and 

Administrator pursuant to the Budget process in 

Article 7. 

7.  Sections 5.19, 

5.20 and 

6.1(x) and (xi) 

In these sections, the word “estate” has been replaced with 

the phrase “real property right”. The inclusion of the word 

“estate” was meant to capture both real and personal 

property rights, and in particular leasehold estates. Please 

Confirmed. The references to real property right shall 

be interpreted as including leasehold estates.  
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confirm our understanding the real property right 

references were meant to include leasehold estates and all 

references to "real property right" shall be interpreted as 

including "including leasehold estates". 

8.  Section 10.3 Section 10.3 provides that if Operator receives any 

proceeds of insurance for any Losses relating to the O&M 

Services, the T&D System or any T&D System Site, 

Operator shall deposit such amounts into the applicable 

Service Account within five (5) days of receipt of such 

proceeds. If Owner receives any proceeds of insurance for 

any Losses relating to the O&M Services, the T&D 

System or any T&D System Site, Owner shall hold such 

amounts in trust, for the benefit of Operator, and Owner 

shall deposit such amounts into the applicable Service 

Account within five (5) days following the request of 

Operator. As funds to be drawn from the Service 

Accounts are based on the amounts set out in the Budget, 

there may be restrictions on the Operator to apply these 

funds to address the loss in question. We understand that 

this is likely not the intent and that any such funds once 

received should be available to the Operator to address the 

Loss incurred without the need to amend the applicable 

Budget first, otherwise there may be unnecessary delays 

and costs. 

Please confirm that this is the intent and that the OMA 

will be interpreted accordingly. 

In the event of a loss event, Owner will open an 

account into which it will deposit any insurance 

proceeds, and amounts in such account shall be used 

as necessary to repair the T&D System (either 

consistent with Prudent Utility Practice or pursuant to 

a remediation plan established by the Operator and 

reasonably approved by Administrator). 

9.  Section 11.3 Section 11.3 provides in part that: “Operator shall pay 

when due all undisputed claims and demands of 

Subcontractors, mechanics, materialmen, laborers and 

others for any work performed on, or materials delivered 

for incorporation into any part of, the T&D System by or 

Confirmed. Provided that such costs are T&D Pass-

Through Expenditures (and not Disallowed Costs), 

Operator shall have no obligation to pay 

Subcontractors, mechanics, materialmen, laborers 

and other pursuant to Section 11.3 to the extent there 
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on behalf of Operator, and shall promptly discharge all 

mechanics’, materialmen’s and other construction Liens 

registered against the T&D System. All such costs (other 

than Disallowed Costs) shall be treated as T&D Pass-

Through Expenditures.” 

Please confirm that Operator shall have no obligation to 

pay Subcontractor and the other referenced service 

providers, or pay for materials, or discharge the 

referenced liens, to the extent there are insufficient funds 

in the Accounts to make such payments, or Operator is 

otherwise unable to withdraw such funds for any reason. 

are insufficient funds in the Service Accounts to make 

such payments.  

However, as noted in prior responses and as set forth 

in Section 11.1(a), the cost of any subcontract for 

services to be provided by ManagementCo from and 

after the Service Commencement Date will be paid 

by ManagementCo from the Fixed Fee and are the 

responsibility of ManagementCo (and will not be a 

T&D Pass-Through Expenditure). 

10.  Annex 1 – 

Scope of 

Services 

((II)(A)) 

Operator shall be responsible for all assets of the T&D 

System". This appears to potentially be a risk of loss 

transfer to Operator. 

We believe this is intended to read “Operator shall be 

responsible for managing and maintaining all assets of the 

T&D System". This appears to potentially be a risk of loss 

transfer to Operator.” [emphasis added]. If left as is 

would this not potentially affect the tax exempt status of 

T&D System? Please confirm. 

Please confirm. 

Confirmed. Operator will be responsible for 

managing and maintaining all assets of the T&D 

System. 

11.  Annex X, 10 Thank you for clarifying that payroll taxes paid by 

employees are T&D Pass-Through Expenditures. 

However, we do not understand why the payroll taxes 

paid by employers would not be T&D Pass-Through 

Expenditures as well. As per your prior guidance, the 

Service Fee is intended to cover ManagementCo’s 

Payroll taxes paid by employers will be T&D Pass-

Through Expenditures.  
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management, oversight and planning functions, not 

ServCo’s costs, of which this is one. 

Please explain further. 

12.  Annex XI Annex XI states that “Operator shall purchase and 

maintain, on Owner’s behalf, the following insurance 

coverage . . . .”. The last paragraph of Section I of Annex 

XI states that “Owner shall be listed as an additional 

insured on all aforementioned coverage . . .” Given that 

the insurance shall be purchased on behalf of Owner, and 

that risk of loss of the T&D System is not transferred to 

Operator and Operator is not the owner of the T&D 

System, we understand that Owner should be the primary 

insured, and Operator should be the additional insured. 

Please confirm. 

Confirmed. With respect to Section I of Annex XI, 

Owner should be the primary insured and Operator 

should be the additional insured. 

13.  Definitive 

Proposal 1.10 

(Letter of 

Credit). 

Section 4.1.10 

of Addendum 

6 to the RFP 

Section 4.1.10 of Addendum 6 to the RFP includes the 

following language: 

(i) Renewal:  The Bid Security must be renewed 

periodically for additional sixty day periods 

through the last date that the O&M Agreement is 

executed by the Parties thereto and the conditions 

to execution have been satisfied. However the form 

of Letter of Credit attached as Definitive Proposal 

Form 1.10 states that “it shall be a condition to the 

Letter of Credit that it shall be deemed 

automatically extended, without amendment, for 

successive periods of one year each from its current 

or any future expirations dates… 

(i) Confirmed. The Bid Security must be renewed 

periodically for additional sixty day periods.  

(ii) Confirmed. The Letter of Credit should have an 

expiration date that is one year from the Proposal 

Submission Deadline. 

(iii) The Authority should receive the original Letter 

of Credit by the next Business Day following the 

Proposal Submission Deadline. 
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Please confirm that the letter of Credit should be 

renewed for 60 day periods as required in Section 

4.1.10. 

(ii) Expiration:  Section 4.1.10 provides that it shall 

stay in effect through the last date that the O&M 

Agreement is executed by the parties thereto and 

the conditions to execution have been satisfied (the 

“Effective Date”). However, the form of Letter of 

Credit attached as Definitive Proposal Form 1.10 

provides for a final expiration date to be inserted 

(see paragraph 3 of the Letter of Credit). 

Please confirm the Letter of Credit should have a 

definitive expiration date and that one year from 

submission is an appropriate expiration date. 

(iii) Delivery: Section 4.1.10 requires that the Letter of 

Credit be (i) uploaded to the PowerAdvocate 

website on or before the Proposal Submission 

Deadline, and (ii) the original mailed to the 

Authority in Puerto Rico. 

Please confirm that the original Letter of Credit is not 

required to arrive in Puerto Rico by the Proposal 

Submission Deadline to be compliant and that this 

requirement is satisfied by uploading a copy of same 

to the PowerAdvocate website. 

14.  Definitive 

Proposal Form 

1.4 

Please confirm that there is a typo error in Form 1.4, 1. c. 

Form 1.4, Page 19, number 1 states: "Detailed description 

of the proposed approach to the O&M Services (Annex I 

Confirmed. “Government, Procurement & Media 

Relations” should be “Government, Public & Media 

Relations.” 
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(Scope of Services) of the O&M Agreement) including, at 

minimum, the following:…”. 

Item c. is "Government, Procurement & Media 

Relations”. [emphasis added]. Later, item h. is “Supply 

Procurement”. Based on this and other context, it certainly 

seems like item c. should read, “Government, Public & 

Media Relations” [emphasis added]. 

Please confirm. 

15.  General – 

Priority of 

Payments 

Please confirm that all fees and other amounts payable to 

Operator (or paid by Operator and passed through to 

Owner) and all account pre- funding requirements under 

the OMA will be paid prior to debt service, either because 

it would constitute "Current Expenses" under PREPA's 

existing and future indebtedness secured by System 

Revenues or otherwise, and that any existing or future 

liens will be subordinated to such amounts payable or pre-

funded. 

Following PREPA’s emergence from the Title III 

process,    the debt service payments will come off the 

top of System Revenues (as provided in the Servicing 

Contract) and the remaining amount of System 

Revenues will be used to fund the Service Accounts 

or otherwise returned to PREPA. While the Title III 

process is ongoing, Operator’s claims under the 

O&M Agreement will have administrative claim 

status in the Title III Case following the Title III 

Court’s approval of a motion seeking administrative 

expense treatment for any such claims. 

16.  General –

Accounting 

If it so chooses, will Operator be able to utilize the 

PREPA e-suites system for accounting purposes for 

Genco, Gridco and Servco? 

Yes, Operator will be able to utilize PREPA’s 

existing Oracle accounting system. 

17.  General – 

PREPANET 

The OMA is silent with respect to the operations of 

PREPA Networks after the OMA is executed. Please 

confirm that Operator will have no responsibility for 

managing PREPA Net (other than with respect to 

contracts between PREPA and PREPA Net, in its capacity 

as agent of PREPA). 

Confirmed, Operator will have no responsibility for 

managing PREPA Networks, LLC (PREPA Net) 

other than responsibilities delineated in existing 

agreements between PREPA and PREPA Net (i.e. 

OTILA). 




