
Distributed November 15, 2019 

PRIVILEGED AND CONFIDENTIAL 

P3 Responses to Quanta/ATCO Additional Clarifications (Fourth Submission) 

Ref. # Section Quanta/ATCO Consortium Question P3 Response 

1. Section 4.5 and 

Section 4.8 – 

Service 

Commencement 

Date Conditions 

Re Sections 4.5 and 4.8 dealing with Service Commencement Date 

Conditions – same appear to have an issue as to what occurs if the 

conditions in Section 4.5(c) – (q) are not satisfied. Section 4.8(b)(i) and 

(ii) deal with each parties ability to terminate if the Service

Commencement Date Conditions Precedent specific to the party fulfilling

its obligations are not satisfied. Section 4.8(iii) appears to be the one that

is to deal with the situation where any of the other mutual conditions

precedent are not satisfied but it appears to erroneously refer to

ManagementCo Service Commencement Date Conditions rather than

"…any of the Service Commencement Date Conditions (other than those

noted in S. 4.8(b)(i) and (ii)…"

It would appear that Section 4.8(b)(iii) should read as follows: 

Each of Administrator and ManagementCo shall have the right to 

terminate this Agreement upon not less than thirty (30) days’ prior written 

notice to Operator or Administrator (with copy to PREB), respectively, if 

any of the ManagementCo Service Commencement Date Conditions 

(other than those referred to in Sections 4.8(b)(i) or (ii)) are not satisfied 

or otherwise waived by each of Administrator and Operator or waived by 

Administrator by the date that is nine (9) months following the Target 

Service Commencement Date or such later date as Administrator and 

ManagementCo may agree. 

Failing this there is no provision dealing with termination to the extent the 

conditions in Section 4.5(c) – (q) are not satisfied, which contradicts the 

lead in language in Section 4.5 that provides neither party will have any 

obligation to proceed with their respective obligations after the Service 

Commencement Date until these conditions are satisfied or waived. 

Please confirm. 

Confirmed. Section 4.8(b)(iii) should read as 

suggested. 
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2.  Section 4.2(l) – 

ManagementCo 

Responsibilities 

– Shared 

Services 

Agreement 

With regard to Section 4.2(l) which was added in the latest draft of the 

O&M Agreement – same provides that the "…Parties shall mutually 

develop and negotiate in good faith a shared services agreement …" yet 

this obligation only arises in Section 4.2 which relates to ManagementCo's 

obligations. 

Please confirm that this same provision was intended to be included in 

Section 4.3 – as a new Section 4.3(l) – so as to be consistent with the intent 

expressed in the language noted above. 

Section 4.2(l) should be deleted and included in 

Section 4.5 as a condition precedent to the Service 

Commencement Date. 

3.  Sections 14 and 

Section 18 – 

Operator 

Damage Cap 

and Limitations 

of Liability 

We note the addition of the caps on damages payable by each of Operator 

and Owner in Section 14.6(d)(i) and (ii). We understand that the intention 

of these provisions is that they be read in addition to the limitations of 

liability set out in Article 18. Therefore, please confirm that: 

a. Owner's obligation to indemnify Operator under Article 18 will not be 

subject to any cap, notwithstanding the new cap on damages in 

Section 14.6(d)(ii), which cap only applies in the event Operator elects 

to terminate the O&M Agreement as a result of a breach by Owner of 

the O&M Agreement, and even then only vis a vis Operator's claim for 

loss of bargain arising therefrom, but which does not otherwise limit 

the other indemnities provided by Owner to Operator under Article 18. 

As an example, if Owner has an obligation to indemnify Operator for 

a Pre-Existing Environmental Condition pursuant to Section 

18.2(a)(viii), the limitation in Section 14.6(d)(ii) would not apply to a 

claim by Operator against Owner pursuant to Section 18.2(a)(viii); 

b. The limitation on damages payable by Operator specified in Section 

14.6(d)(i) and Annex XIV relates to Operator's liability arising from 

its breach of the Agreement, and such limitation in no way amends the 

limits on Operator's liability to Owner Indemnitees in Section 18.3(a); 

and 

c. Operator's liability for any reason, including a breach of the Agreement 

or otherwise, will in no event exceed the amounts in Section 18.3(a) 

a. Confirmed. Owner’s obligation to indemnify 

Operator under Article 18 will not be subject to 

any cap. 

b. The cap specified in Section 14.6(d)(i) relates 

to damages in connection with a termination for 

an Operator Event of Default. This cap is separate 

and apart from the cap under Section 18.3(a) 

which relates to liability for indemnification under 

Article 18.  

c. To further clarify, the O&M Agreement 

contains three separate caps on amounts payable 

by Operator to Owner: (i) pursuant to Section 

4.8(a), a cap on the amount of Delay Liquidated 

Damages; (ii) pursuant to Section 14.6(d)(i), a cap 

on damages in connection with a termination for 

an Operator Event of Default and (iii) pursuant to 

Section 18.3(a), a cap on Operator’s liability to 

Owner Indemnitees under Article 18.  
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(subject to the exclusion in 18.3(b) regarding gross negligence and 

willful misconduct), and Operator’s liability amounts that arise 

whether by breach of the Agreement or otherwise will be counted to 

determine if either of the amounts noted in Section 14.6(d)(i) (and 

Annex XIV) or Section 18.3(a) have been reached, with the lower of 

such amounts acting as Operator’s overall cap under the Agreement for 

all such liabilities. 

4.  General - Regul

atory 

It is our understanding that the intent of the performance-based incentives 

and penalty provisions in Section 6.25B of Act No. 17-2019, is to 

incentivize electric power service companies to strictly comply with 

PREB orders. The Performance Metrics discussed throughout the O & M 

Agreement, and set forth in Annex VIII of the Agreement, evaluate an 

entity’s performance and are used to determine the financial reward or 

penalty an electric power service company will receive for meeting or 

failing to meet the specified targets associated with the metric. 

Section 6.25B of Act No. 17-2019 requires PREB to promulgate 

regulations on or before December 31, 2019, on Performance-Based 

Incentives and Penalty Provisions. On August 26, 2019, in Case No. 

NEPR-MI-2019-0014, PREB issued a Resolution on the Notice of 

Proposed Regulation and Request for Comments on its proposed 

regulation on performance incentive mechanisms. The proposed 

Regulation for Performance Incentive Mechanisms will establish the 

metrics reporting requirements for all certified electric power companies 

and outlines the process on how to establish metrics, targets and financial 

incentives. Comments were submitted on September 25, 2019. PREB has 

not yet issued the Final Regulation. 

It appears, then, that the Performance-Based Incentives and Penalty 

Provisions will apply to Operator in addition to the Performance Metrics 

set forth in the O&M Agreement. 

Can you agree if this is your understanding as well? 

The Authority has reached out to PREB with 

respect to the Performance-Based Incentives and 

Penalty Provisions and will be supplementing this 

response when we received PREB’s feedback 

about the foregoing.  
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Has PREPA provided any comments to PREB on these regulations? 

Would PREPA be willing to provide a request to PREB that it modify its 

regulation to address this point – for example by stating in the regulations 

that "unless PREB otherwise orders, the metrics and penalties in the 

Regulations apply" and then add a requirement in the OMA that receipt 

of such an order in favor of PREPA and Operator that the performance 

metrics and incentive regime in the OMA prevails over the regulations 

will be a Services Commencement Date Condition? 

OR 

If both regimes apply – provide in the O&M Agreement that any penalties 

paid to PREB under its regimes will be pass-through costs. 

Please advise. 

5.  General - Regul

atory 

As you are aware, pursuant to Section 8(f) of Act No. 120-2018, a 

contractor has the power to collect any duties, rents, and rates and any 

other type of fees for any service or function it provides, or for the 

construction, repair, improvement, and use of the facilities or PREPA’s 

assets pursuant to the terms of the contract. However, PREB still retains 

jurisdiction under Act No. 83 of 1941, as amended, “or any pertinent 

special laws, to revise and approve any modification to such duties, 

rents, and rates and any other types of fees.” (Emphasis added.) 

Moreover, Section 8(f) requires the contractor and PREPA to “meet the 

requirements imposed on PREPA or any other Electric Service Company 

(as defined in Act No. 57-2014…).” 

This appears to give the PREB the power to revise the Fixed Fee and 

Incentive Fee under the agreement. We note that subparagraph (iii) of the 

Change in Regulatory Law addresses a situation where there is "any 

regulatory action under the foregoing (i.e. the Commonwealth law) [item 

in brackets added for clarification] ...that "(iii) .. subjects Operator …. 

to…substantive regulation by PREB in a manner that materially and 

We understand that the purpose of Section 8(f) of 

Act 120 was for the parties to be able to establish 

in the Partnership Agreement the rates (or a 

mechanism to adjust the rates) charged to 

consumers, not the fees paid to Operator. 

However, even if Section 8(f) of Act 120 is 

interpreted to also apply to fees payable to 

Operator, it does not authorize PREB to 

unilaterally modify the Fixed Fee or the Incentive 

Fee. Rather, such section requires that, if the 

parties were to amend the O&M Agreement to 

modify the Fixed Fee or the Incentive Fee, any 

such amendment be submitted to PREB for its 

prior review and approval. 
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adversely affects Operator's ability to perform its obligations under this 

Agreement …". 

We confirm our understanding that this wording would capture a 

circumstance where there was a change to the Fixed Fee of Incentive Fee 

made by PREB that was not otherwise agreed to by Operator. 

Please confirm that this is consistent with your interpretation as well. 

6.  General – 

Priority of 

Payments 

In your Nov. 11 response to our third request for clarifications, item 15, 

you state that after PREPA’s emergence from the Title III process, debt 

service payments will “come off the top of System Revenues (as provided 

in the Servicing Contract) and the remaining amount of System Revenues 

will be used to fund the Service Accounts or otherwise returned to 

PREPA.” 

Can you please provide additional detail on this response? We were under 

the impression that the refinanced debt would be paid from proceeds of 

the Transition Charge. We have also discussed at our meetings that there 

will most likely be a securitization of revenues, and are aware from the 

OMA that Operator will need to be party to a Servicing Contract, which 

we will not have the benefit of seeing before execution of the OMA. 

Which debts will be paid from general System Revenues (as opposed to 

the Transition Charge) before Operator is paid, and do you have a sense 

of sizing of the expected debt service payments? 

Confirmed. The current restructuring support 

agreement provides for bondholders to exchange 

their existing bonds for new bonds to be issued 

by a securitization entity. The repayment of such 

new bonds will be secured through the 

imposition of a Transition Charge, which will be 

implemented in rate increases and added to the 

amount billed to T&D Customers. Additionally, 

the restructuring support agreement provides for 

additional indebtedness that can be used to fund, 

among other things, the service account reserves 

which would be secured by a separate charge 

from the Transition Charge and/or taxes or other 

fees on Puerto Rico electricity. Aside from the 

securitization debt referred to above, there is not 

expected to be additional indebtedness upon exit 

of Title III.  

Regarding the Service Contract, Operator will be 

party to the Servicing Contract, pursuant to which 

Operator, acting as Servicer, will service, 

administer and collect the Transition Charges. As 

previously indicated, the Servicing Contract will 

be negotiated during the Front-End Transition 
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Period and will have to be reasonably acceptable 

to Operator. 

7.  RFP – 

Confirmation of 

Acceptance of 

O&M 

Agreement 

In your Nov. 8 response to our second request for clarifications, item 1, 

your response did not answer the last question we posed. Please refer to 

the below, which clarifies our request, and please confirm. 

Please confirm that if a Qualified Respondent submits a proposal that 

contains a limited number of material comments, and such comments are 

negotiated between the Qualified Respondent and the Authority but the 

resolution of such comments is not satisfactory to the Qualified 

Respondent and the Qualified Respondent withdraws or otherwise does 

not proceed to execute the OMA, such Qualified Respondent’s Bid 

Security will be returned forthwith, even if the proposal of another party 

is not selected. 

Confirmed. 

8.  RFP – 

Definitive 

Proposal Form 

1.10 Bid 

Security 

In the Form of Letter of Credit, the third paragraph states, 

Notwithstanding anything to the contrary contained herein, it shall be a 

condition to this Letter of Credit that it shall be deemed automatically 

extended, without amendment, for successive periods of one (1) year each 

from its current or any future expiration dates, but in any event not beyond 

[insert date] which shall be the final expiration date of this Letter of 

Credit, unless, at least sixty (60) days prior to the then current expiration 

date of this Letter of Credit, Beneficiary notifies [Name of Applicant] in 

writing by certified mail, return receipt requested, at the address provided 

above (or at such other address as [Name of Applicant] may specify by 

written notice to Beneficiary), that this Letter of Credit will not be 

extended beyond the current expiration date hereof [emphasis added] 

Based on the terms of automatic renewal, notice provisions, and 

discussions with our bank, we believe it should read as follows. 

Notwithstanding anything to the contrary contained herein, it shall be a 

condition to this Letter of Credit that it shall be deemed automatically 

Given that the beneficiary should be able to draw 

on the letter of credit until an outside date that 

could be a date that is after the 120 days from the 

Bid Submission Deadline, the third paragraph of 

the Form of Letter of Credit should only address 

circumstances in which the issuing bank is not 

extending the LOC prior to the definitive 

expiration date, notwithstanding the automatic 

renewal provisions discussed in the RFP. The 

Form Letter of Credit will be adjusted to that 

effect. 
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extended, without amendment, for successive periods of one (1) year each 

from its current or any future expiration dates, but in any event not beyond 

[insert date] which shall be the final expiration date of this Letter of 

Credit, unless, at least sixty (60) days prior to the then current expiration 

date of this Letter of Credit, [Name of Applicant] notifies Beneficiary in 

writing by certified mail, return receipt requested, at the address provided 

above (or at such other address as Beneficiary may specify by written 

notice to [Name of Applicant]), that this Letter of Credit will not be 

extended beyond the current expiration date hereof 

Please confirm. 

9.  Section 

2.2(b)(ix) 

In your Nov. 11 response to our third request for clarifications, item 4, 

you state that approval of the Title III Court is not required for Owner to 

deposit and maintain 4.5 months of the anticipated Front-End Transition 

Service Fee in the Front-End Transition Account or for Operator to 

withdraw funds from such account. 

Please explain the basis for this position. Is there an existing law or order 

permitting this? 

We note that pursuant to Section 4.6 of the O&M 

Agreement, Owner will draw funds from the 

Front-End Transition Service Account to pay 

Operator the Front-End Transition Service Fee 

(rather than Operator withdrawing funds from 

such account).  

There is no existing Title III Court order or law 

specifically addressing with these matters. 

However, as you can confirm with your counsel, 

under Title III of PROMESA (and under Chapter 

9 of the US Bankruptcy Code) municipal debtors 

are given very wide latitude to conduct their 

business and operate in the ordinary course 

without prior court approval. In our view, setting 

up an escrow account and paying a service 

provider for services to be rendered during the 

proceeding (all of which will be disclosed in the 

proceedings) would fall within this type of 

permitted conduct. 

 


