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P3 Responses to PSEG Additional Clarifications (Submitted November 13) 

# Title PSEG Question P3 Response 

1. Federal 
Funding 
Certifications 

In P3’s October 11, 2019 Responses to 
PSEG Clarification Question 7.b, P3 states 
“From the beginning of the process, we have 
indicated that the O&M Agreement will not 
be FEMA compliant.” Accordingly, the 
Federal Funding Certifications and 
Conditions are not applicable to Qualified 
Respondent as Operator and therefore 
Annex B to the RFP and Exhibit A to the 
O&M Agreement should be revised as 
indicated in the attached redlined 
documents.  

Given that the O&M Agreement will not be FEMA compliant and the 
Federal Funding Certifications and Conditions are not applicable to 
Qualified Respondent as Operator, Exhibit A to the O&M Agreement 
was revised in a manner consistent with the feedback provided by 
PSEG.  
However, it is important to the Authority that Qualified Respondents 
provide the certifications included in Annex B to the RFP given the 
importance of Federal Funding procurement and deployment to the 
Project (especially if the Selected Proponent is interested in 
potentially participating in Federally Funded Capital Improvements at 
some point during the Term). We would expect Qualified 
Respondents to have no issue providing these certifications. Please 
note Annex B to the RFP has been slightly adjusted to reflect the fact 
that the O&M Agreement does not contain certain provisions.  
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2.  Bid Security  
 

In Section 2.2(c) of the O&M Agreement 
(“Outside Date”) it provides that “If the 
Effective Date has not occurred by the date 
specified in the RFP or such later date as the 
Parties may mutually agree in writing, the 
Bid Security (as defined in the RFP) shall be 
held, drawn or returned as provide in 
RFP.”  Please advise what is the outside 
date since it is not specified in the RFP or its 
addendums?  If the Effective Date has not 
occurred by the outside date and the Owner 
has no basis to draw on the letter of credit, 
then the RFP should make clear that the Bid 
Security should be returned to all bidders. 

The RFP has been adjusted to make clear that all Bid Securities for 
each Qualified Respondent will be returned on the earlier of (i) the 
Effective Date and (ii) an outside date not later than one hundred and 
twenty (120) days after the Partnership Committee accepts a 
Definitive Proposal and notifies the Selected Proponent of its decision 
(subject to extension as specified in the revised RFP). 

 


